XXVIII. Kandó Kálmán Nyári Egyetem
2017. július 8 - 17.
Székesfehérvár

Az Óbudai Egyetemen az idei évben rendeztük meg 28. alkalommal a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet határon túli magyar mérnökhallgatók számára. A rendezvény célja, hogy a hallgatók identitásának erősítése mellett segítse a szakmai magyar szókincs elsajátítását és a hallgatók szakmai fejlődését. Ezen túlmenően célja, hogy képet adjon a hallgatóknak magyar ipar helyzetéről. Immár harmadik éve a rendezvényt az egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara és az Alba Regia Kar közösen, székesfehérvári helyszínnel szervezi meg.

image1 A XXVIII. Kandó Kálmán Nyári Egyetem ünnepélyes megnyitóját Székesfehérvár megyei jogú város városházájának Dísztermében tartottuk. A város nevében Mészáros Attila alpolgármester, dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke az Óbudai Egyetem részéről Prof. Dr. Réger Mihály rektor, Dr. Györök György az Alba Regia Műszaki Kar dékánja és Borbély Endre docens köszöntötte a Nyári Egyetem részt vevőit.
Plenáris előadást Dr. Horváth Sándor egyetemi tanár az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar volt dékánja tartotta „Magyar feltalálók, műszaki alkotók” címmel. image2
A XXVIII. Kandó Kálmán Nyári Egyetemre Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Partiumból, Bácskából és Délvidékről vártunk képzésben részt vevő magyar anyanyelvű hallgatókat. Nagyon örültünk, hogy Kárpátaljáról a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláról is tudtunk hallgatókat fogadni.
image3 Az egyetemünk oktatói közül szinte az egyetem minden karáról jelentkeztek előadás tartására. Berek László ÓE Könyvár, Borbély Endre főiskolai docens ÓE KVK, Dr. Busics György docens ÓE AMK, Dr. habil Horváth Sándor címzetes egyetemi tanár intézetigazgató ÓE BGK, Dr. habil Lazányi Kornélia kutatási dékánhelyettes, egyetemi docens ÓE KGK, Dr. Horváth Árpád adjunktus ÓE AMK, Dr. Kőrösi Mária egyetemi docens, Dr. Lakner József címzetes egyetemi tanár ÓE AMK, Dr. Legeza László címzetes egyetemi docens ÓE BGK, Dr. Rácz Ervin docens ÓE KVK, Dr. Szabó Lóránt adjunktus ÓE RKK, Dr. Széll Károly adjunktus ÓE AMK, Gröller György főiskolai docens, ÓE KVK, Hatalyák Dezső műszaki tanár, ÓE AMK, Krasznainé Kovass Enikő ÓE Könyvár, Lévai Ferenc Aranyponty Zrt. Elnök vezérigazgató, Prof. Dr. Vajda István  egyetemi tanár, ÓE KVK tartott előadást.
Ezen kívül az ipar és a kutatóintézetek különböző mérnökei, kutatói is bemutatták kutatásaik eredményét így Dr. Kőrösi Mária, Szabó Rudolf, Bánhegyesi Attila. Szakmai programokról is gondoskodunk az előadásokon kívül. A részt vevők megtekinttették az egyetem Alba Regia Műszaki Kar laboratóriumait. A Budapesti Elektromos Művek Óbuda transzformátor állomásánál, a Videoton Holding két tagvállalatánál gyárlátogatást tettek. image4
image5 Egy kihelyezett szekció keretében az Aranyponty Zrt. rétszilasi telephelyén is szakmai kirándulást tettünk, ahol lehetőség volt megkóstolni a Dunai halászlét is.
image6 Szakmai előadásokon és bemutatókon kívül különböző kulturális programokról is gondoskodunk (Székesfehérvár, Budapest stb.), interaktív városismereti vetélkedő. A XXVIII. Kandó Kálmán Nyári Egyetem részt vevői megtekintették a Magyarország Országgyűlés Parlamentjének épületét is, ahol a Szent Korona mellett összeszorult szívvel elénekeltük nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.
Velencei-tavi kenutúra, a Bory-vár meglátogatása is része volt a programnak. image7
image8 Felhívtuk a figyelmüket a Tudományos Diákköri Konferenciákra, melyet egyetemünkön is minden félévben megszervezünk. Ismertettük a TDK jelentőségét és a lebonyolítás rendjét. Meghívtuk az aktív tervező és kivitelező hallgatókat a házi konferenciánkra, valamint buzdítottuk őket, hogy szervezzenek ők is az egyetemükön ilyen hallgatói kutatói TDK konferenciát.
Dacolva a rossz idővel megfürödtünk a Balatonban. image9

Köszönetünket fejezzük ki a XXVIII. Kandó Kálmán Nyári Egyetem sikeres lebonyolításáért az NTP-FKT-17-0002 pályázatnak, Székesfehérvár, megyei jogú városnak és polgármesterének valamint lakóinak, az Óbudai Egyetemnek és a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karnak, a Kandó Alapítványnak, az Aranyponty Zrt.-nek, a Budapesti Elektromos Műveknek, az Alba Regia Barlangnak, a Székesfehérvári Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálónak, a Magyar Országgyűlés Parlamentjének. Külön köszönjük a szervezőknek, segítőknek: Dr. Hajnal Évának, Borbély Endrének, Boda Istvánnénak, Valkai Zoltánnak és az önkéntes hallgatóknak az áldozat kész munkáját.

Köszönjük a részt vevő határon túli magyar anyanyelvű hallgatóknak, hogy elfogadták meghívásunkat és eljöttek hozzánk, valamint köszöntjük szüleiket és a felkészítő oktatóikat, tanáraikat!

Budapest, 2017. július 18.

 
Borbély Endre és Hajnal Éva
Nyári Egyetem vezetők

XXVIII. Kandó Kálmán
Nyári Egyetem
Székesfehérvár 2017. július 8-17.

Szép hagyomány az Óbudai Egyetemen a határon túli magyar mérnök és informatikus hallgatók számára megtartott Nyári Egyetem. Eddig 27 alkalommal szerveztünk ilyen részképzést számukra. Eleinte csak páran voltak Budapesten, a Híradástechnika Intézetben, de később már közel 100 hallgató tudott hozzánk eljutni határainkon túlról.
Idén is megszervezzünk az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán Székesfehérvárott az ÓE Alba Regia Műszakia Kar és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar közös szervezésében a Nyári Egyetemet a határon túli magyar egyetemi és főiskolai hallgatók számára.
Jelentkezni és bármilyen további információhoz jutni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.

Fontosabb információk
Költség: A Nyári egyetem az idei évben is kapott támogatást. A részvétel ingyenes, amibe beletartozik a szállás a programokban való részvétel és napi két étkezés (reggeli, ebéd). A résztvevőknek kell megoldani az oda és visszautazást, esetleg a helyi közlekedés költségét.

Honlap: http://tamop422b.amk.uni-obuda.hu/index.php/projektek/nyari-egyetem
Érkezés:  2017.07. 08-án szombaton napközben
Hazautazás: 2017. 07. 17-én hétfőn

Szállás: Ingyenes szállást biztosítunk a Nyári Egyetemr résztvevőinek az egyetem Geo Kollégiumában, amelynek címe: 8000 Székesfehérvár Hosszúsétatér 8. A kollégium jól felszerelt, igényes kivitelű, 3-4 ágyas szobákat biztosít a résztvevők számára.
Megközelítése a vasútállomásról gyalogosan, az autóbusz állomásról gyalogosan 10 perc, az autóbusz állomásról 15 perc alatt lehetséges. Térképes segítséget az ábrán lehet találni.


Étkezés: 2016.07.10-2016.07.18 közötti időszakban ingyenes a reggeli és az ebéd.

Reggeli a kollégiumban reggel 700-800 között.
A vacsora önköltséges.

Program: Az alábbi táblázatban megtekinthető változatos és érdekes programot kínálunk a résztvevők számára. A program tartalmaz városnézést, üzem és gyárlátogatást, szakmai és általános témájú előadásokat, parlamenti kirándulást Budapesten városnézéssel, és jó idő esetén Velencei-tavi, Balatoni fürdést is.
Reméljük, hogy egy életre szóló élmény lesz a résztvevők számára!

Előadások: az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Budai út 45. K épület 28. számú előadótermében) és az egyetem Geo Kollégiumában (Székesfehérvár Hosszúsétatér 8.) lesznek.

XXVIII. Kandó Kálmán Nyári Egyetem

2017. július 8-17.

Székesfehérvár

2017. július 8. szombat
900-1800 Érkezés, szállás elfoglalása
  Szabadprogram

2017. július 9. vasárnap.
Helyszín: Kollégium
8000 Székesfehérvár Hosszúsétatér 8.
700-900 Reggeli
900-945 Bemutatkozás
1000-1100 Székesfehérvár történelme,
nevezetességei
1200-1300 Ebéd
1300-1400 Interaktív városnéző séta és vetélkedő Dr. Lakner József vezetésével
1500-2000 Szabadidős tevékenység, (a Velencei-tónál)
Csapatépítő foglalkozás

2017. július 10. hétfő
Helyszín: Székesfehérvár városháza díszterme
Székesfehérvár Városház tér 1.
800-900 Reggeli
1000-1030 XXVIII. Kandó Kálmán Nyári Egyetem Hivatalos megnyitó ünnepsége a városházán, a város vezetése, Gulyás Gergely a Parlament Törvényalkotó bizottságának elnöke, az egyetem rektora, az Alba Regia Műszaki Kar és a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar vezetésének részvételével
  Dr. Busics György ismerteti a Székesfehérvár város városháza történetét
1030-1115 Dr. Horváth Sándor: Magyar feltalálók, műszaki alkotók
  Szünet
1200-1300 Ebéd
Helyszín: ÓE AMK Budai út 45. K épület 28. terem
1300-1400 Dr. Lazányi Kornélia: Egyéni, vagy társadalmi felelősség?
1415-1500 Krasznainé Kovass Enikő: Kandó Kálmán életműve
1514-1600 Borbély Endre: Az OTDK története
1900-2000 Fakultatív program: Csillagvizsgáló

2017. július 11. kedd.
700-800 Reggeli
900-1900 ELMŰ
Kaszásdűlői
Alállomás meglátogatása
utazás vonattal és BKV-val
Budapest
III. Kunigunda útja 72.
Bánhegyesi Attila
Borbély Endre
Valkai Zoltán
ebéd
Tromos pálya
Árpádhídfő dél (fürdőruha)

2017. július 12. szerda
Helyszín: ÓE AMK Budai út 45. K épület 28. terem
800-900 Reggeli
900-945 Dr. Legeza László: Az etika alapjai
1000-1045 Dr. Kőrösi Mária: Marketingpszichológia és a piacgazdaság dialektikája- vidám, tartalmas együttműködéssel!
1100-1145 Dr. Vajda István: Szupravezetők a mindennapokban
1200-1300 Ebéd
1330-1600 Gyárlátogatás
Videoton Holding
1600-1700 Fakultatív program
Bory-vár megtekintése

2017. július 13. csütörtök
Helyszín: ÓE AMK Budai út 45. K épület 28. terem
800-900 Reggeli
900-945 Dr. Széll Károly: 3D nyomtatás Prof.
1000-1045 Berek László: Az Egyetemi Könyvtár XXI. századi szolgáltatásai - elektronikus információforrások, digitalizáció és plágiumellenőrzés
1100-1145 Gröller György: Nyomtatott és polimer elektronika
1200-1830 Ebéd
  Kirándulás Rétimajor
Aranyponty Zrt. bérelt autóbusszal
Ebéd
Dr. Szabó Lóránt: Napelempark
Lévai Ferenc: Halország története
Sebő Gyula: Szellemi tulajdon védelme  
Szabó Rudolf: 4. Ipari forradalom - kihívások és megoldások "Carbon"-nal a "Carbon" ellen

2017. július 14. péntek
Helyszín: ÓE AMK Budai út 45. K épület 28. terem
800-900 Reggeli
900-1045 Választható : Dr. Horváth Árpád: Matlab alapjai vagy Hatalyák Dezső: Mesterséges Intelligencia megoldások Matlab környezetben
1100-1145 Dr. Rácz Ervin: ELI-ALPS, azaz Lézeres Kutatóintézet Magyarországon
1200-1300 Ebéd
1300- Szabadprogram
2000- Dr. Némedi Imre, Némedi Emese: "Arany magyarjai, a magyarok Aranya" irodalmi est

2017. július 15. szombat
800-900 Reggeli
900-1900
Magyar Országgyűlés
Parlamentjének
megtekintése (9:45), utazás vonattal és BKV
Borbély Endre
Találkozás az
Országház
 Látogató Központnál
Városnézés
Közös
búcsúztató ebéd
Budapesten
Városnézés

2017. július 16. vasárnap
800-900 Reggeli
900-1700 Balatoni kirándulás

2017. július 17. hétfő
800-900 Reggeli
  Hazautazás

Előadóink

 • Bánhegyesi Attila osztályvezető ELMŰ
 • Berek László ÓE Könyvár: Az Egyetemi Könyvtár XXI. századi szolgáltatásai - elektronikus információforrások, digitalizáció és plágiumellenőrzés
 • Borbély Endre főiskolai docens ÓE KVK: Az OTDK története
 • Dr. Busics György docens ÓE AMK: A Székesfehérvári városháza bemutatása
 • Dr. habil Horváth Sándor címzetes egyetemi tanár, intézetigazgató, ÓE BGK, Gépszerkezettani és Biztonságtechnikai Intézet: Magyar feltalálók, műszaki alkotók
 • Dr. habil Lazányi Kornélia kutatási dékánhelyettes, egyetemi docens ÓE KGK: Egyéni, vagy társadalmi felelősség?
 • Dr. Horváth Árpád adjunktus ÓE AMK: Matlab alapjai
 • Dr. Kőrösi Mária egyetemi docens: Marketingpszichológia és a piacgazdaság dialektikája- vidám, tartalmas együttműködéssel !
 • Dr. Lakner József címzetes egyetemi tanár ÓE AMK Mérnöki Intézet: Interaktív városismeret Székesfehérvárott a királyok városában
 • Dr. Legeza László címzetes egyetemi docens ÓE BGK, Gépszerkezettani és Biztonságtechnikai Intézet: Az etika alapjai
 • Dr. Rácz Ervin docens ÓE KVK: ELI-ALPS, azaz Lézeres Kutatóintézet Magyarországon
 • Dr. Szabó Lóránt adjunktus ÓE RKK: Napelempark
 • Dr. Széll Károly adjunktus ÓE AMK: 3D nyomtatás
 • Gröller György főiskolai docens, ÓE KVK, Mikroelektronikai és Technológiai Intézet: Nyomtatott és polimer elektronika
 • Hatalyák Dezső műszaki tanár, ÓE AMK Mérnöki Intézet: MI Matlab környezetben (interaktív foglalkozás)"
 • Krasznainé Kovass Enikő ÓE Könyvár: Kandó Kálmán életműve
 • Lévai Ferenc Aranyponty Zrt. Elnök Vezérigazgató: Halország története
 • Prof. Dr. Vajda István egyetemi tanár, ÓE KVK dékán: Szupravezetők a mindennapokban
 • Sebő Gyula JULIUS K-9® Team: Szellemi tulajdon védelme  
 • Szabó Rudolf  ny. docens Rejtő Sándor Alapítvány: 4. Ipari forradalom - kihívások és megoldások "Carbon"-nal a "Carbon" ellen

Szervezőbizottság

 • Borbély Endre főiskolai docens ÓE KVK
 • Nagyné Dr. Hajnal Éva docens, szakfelelős ÓE AMK
 • Valkai Zoltán mestertanár ÓE KVK
 • Dr. Horváth Árpád adjunktus ÓE AMK