XXVII. Kandó Kálmán 
Nyári Egyetem
2016. július 9 - 18.
Székesfehérvár

Beszámoló

Szép hagyomány az Óbudai Egyetemen, a határon túli magyar hallgatók számára megtartott Nyári Egyetem. Idén már a 27. alkalommal szerveztünk ilyen részképzést számukra. Az első alkalmat a határon túli magyar hallgatók számára a ’80-as évek elején szerveztük a Híradásipari Intézetben. Eleinte csak páran tudtak eljönni Budapestre, de később a politikai helyzet (utazási lehetőségek) javulásával, a ’90-es években már sokkal többen tudtak részt venni. Idén 24  határon túli magyar anyanyelvű egyetemi és főiskolai hallgató vett részt a XXVII. Kandó Kálmán Nyári Egyetemen.
Nyari egyetem 2016 1
A Kandó Kálmán Nyári Egyetemet a határon túli magyar egyetemi és főiskolai hallgatók számára 2016. július 9-18. között Székesfehérvárott a magyar királyok városában, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karon tartottuk.

A XXVII. Kandó Kálmán Nyári Egyetem ünnepélyes megnyitóját Székesfehérvár Megyei Jogú Város városházájának Dísztermében rendeztük. A város nevében Dr. Cser-Palkovics András polgármester, az Óbudai Egyetem részéről Prof. Dr. Réger Mihály rektor, Prof. Dr. Vajda István a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar dékánja, Dr. Habil. Györök György az Alba Regia Műszaki Kar dékánja és Borbély Endre docens köszöntötte a Nyári Egyetem részt vevőit. Plenáris előadást Dr. Horváth Sándor egyetemi tanár az Óbudai Egyetem  Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar volt dékánja tartotta „225 éve született Gróf Széchenyi István, a legnagyobb magyar (mérnök ?)” címmel.

A XXVII. Kandó Kálmán Nyári Egyetemre Kárpátaljáról, Erdélyből, Partiumból, és a Délvidékről vártunk képzésben részt vevő magyar anyanyelvű hallgatókat. Nagyon örültünk, hogy Kárpátaljáról a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláról is tudtunk idén hallgatókat fogadni.

Nyari egyetem 2016 2
Nyari egyetem 2016 3
Nyari egyetem 2016 4
Nyari egyetem 2016 5

A szakmai előadásokra az egyetemünk oktatói közül szinte az egyetem minden karáról jelentkeztek előadás tartására. Krasznai Mihályné volt könyvtárigazgató, Dr. Tóth Zoltán PhD adjunktus, Borbély Endre docens, Dr. Legeza László docens, Gröller György docens, Dr. Pokorádi László egyetemi tanár,  Dr. Szabó Lóránt PhD adjunktus, Dr. Lakner József c. egyetemi tanár, Grosz Imre docens, Dr. Dombora Sándor adjunktus, dr Formanek Mária főiskolai docens , Dr. Busics György egyetemi docens, Dr. Földváry Lóránd egyetemi docens, Dr. Kádár Péter egyetemi docens, Dr. Nemcsics Ákos egyetemi tanár, Halmi László PhD hallgató, Kupás-Deák Béla műszaki tanár tartott előadást. Ezen kívül az ipar és a kutatóintézetek különböző mérnökei, kutatói is bemutatták kutatásaik eredményét így Dr. Kőrösi Mária, Szabó Rudolf, Bánhegyesi Attila, Varga Gábor.

Felhívtuk a figyelmüket a Tudományos Diákköri Konferenciákra, melyet egyetemünkön is minden félévben megszervezünk. Elmeséltük, hogy a kétévente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi Szekciót az Óbudai Egyetem szervezte legutóbb, igen nagy megelégedettségre. Ismetettük a TDK jelentőségét és a lebonyolítás rendjét. Meghívtuk az aktív tervező és kivitelező hallgatókat a házi konferenciánkra, valamint buzdítottuk őket, hogy szervezzenek ők is az egyetemükön ilyen hallgatói kutatói TDK konferenciát.
Szakmai programokról is gondoskodunk az előadásokon kívül. A Budapesti Elektromos Művek Óbuda transzformátor állomásánál, a Kaszásdűlői Alállomásnál szakmai kirándulást tettek. Ez az alállomás Budapest északi városrészeinek teherelosztó központja, melyet a Tromos pályán történt kellemes délután zárt.

Szakmai előadásokon és bemutatókon kívül különböző kulturális programokat is szerveztünk (Székesfehérvár, Budapest, Zirc).

A XXVII. Kandó Kálmán Nyári Egyetem a részt vevők megtekintették a Magyarország Országgyűlés Parlamentjének épületét is, ahol a Szent Korona mellett összeszorult szívvel elénekelték nemzeti imádságunkat, a Himnuszt és a Székely Himnuszt, majd látogatást tettünk a Nemzeti Múzeumban. Székesfehérváron egy interaktív városismereti foglalkozás keretében ismerkedtünk a város történetével, nevezetességeivel, látogatást tettünk a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban. Kirándulás keretében megtekintettük a Zirci Apátság és könyvtár épületeit.

Köszönetünket fejezzük ki a XXVII. Kandó Kálmán Nyári Egyetem sikeres lebonyolításáért az Óbudai Egyetemnek és a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karnak, az Alba Regia Műszaki Karnak, a Kandó Alapítványnak, Székesfehérvár Megyei Jogú Városnak és polgármesterének valamint lakóinak, a Budapesti Elektromos Műveknek, a Székesfehérvári Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálónak, a Magyar Országgyűlés Parlamentjének. Külön köszönjük a szervezőknek, segítőknek: Boda Istvánnénak, Valkai Zoltánnak, az előadóknak és az önkéntes hallgatóknak az áldozatkész munkáját.

Köszönjük a részt vevő határon túli magyar anyanyelvű hallgatóknak, hogy elfogadták meghívásunkat és eljöttek hozzánk, valamint köszöntjük szüleiket és a felkészítő oktatóikat, tanáraikat.

Budapest, 2016. augusztus 5.

 Dr. Hajnal Éva és Borbély Endre
Nyári Egyetem vezető

 

XXVII. Kandó Kálmán
Nyári Egyetem
2016. július 9-18.

Felhívás

Szép hagyomány az Óbudai Egyetemen a határon túli magyar mérnök és informatikus hallgatók számára megtartott Nyári Egyetem. Eddig több mint 25 alkalommal szerveztünk ilyen képzést számukra. Eleinte csak páran voltak Budapesten, a Híradástechnika Intézetben, de később már közel 100 hallgató tudott hozzánk eljutni határainkon túlról.
Idén már másodszor szervezzük meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karon, Székesfehérvárott a Nyári Egyetemet a határon túli magyar hallgatók számára.
A tábor nemcsak hasznos szellemi táplálékkal szolgál, sok sok élményt is nyújt a résztvevőknek. Az előadásokon kívül gyárlátogatásra, városnézésre, barlangtúrára, Velencei-tavi fürdésre, Parlamenti kirándulásra, szabadidős foglalkozásokra is számíthatnak a résztvevők.
Néhány emlékkép a tavalyi évről, kollégiumi szállás, megnyitó ünnepség a városháza dísztermében, barlangász kirándulás.

20160709-18 nyariegyetem 1 20160709-18 nyariegyetem 2
 
20160709-18 nyariegyetem 3 20160709-18 nyariegyetem 4

Nagy szeretettel várjuk a határon túli magyar informatikus és mérnök hallgatókat a 2016. július 9-18. (szombat-hétfő)között megrendezésre kerülő XXVII. Kandó Kálmán Nyári Egyetemre Székesfehérvárra, a királyok városába.
Nagy szeretettel várjuk az Óbudai Egyetem saját érdeklődő hallgatóit is, jelentkezzenek a programra.

Jelentkezni Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet, valamint a helyi egyetemi szervezőnél, aki összegyűjti a jelentkezőket és elküldik nekünk az adatokat.
A részletes program már elkészült, megtekinthető.