20160923 informatika verseny 1

Alba Regia Informatika Verseny 2016
Az idei évben is megrendezzük az immár hagyományosnak mondható Alba Regia Informatika Versenyt középiskolás diákok számára. A verseny segíti az emelt szintű érettségire való felkészülést, és lehetőséghez juttatja a tehetségeket.
A verseny témái:

 • Honlapkészítés
 • Táblázatkezelés
 • Adatbáziskezelés
 • Algoritmusok

A verseny kétfordulós. Az első forduló egy Internetes feladatsor, az ezt követő döntőre, amit az intézetünkben rendezünk, a legjobb eredményt elérő diákokat 20160923 informatika verseny 2hívjuk meg. Az első fordulót 2016 október 7. és 14. között rendezzük, a döntő 2016. Október 26-án lesz, melyen a legjobb 15 versenyző vehet részt. A verseny 9-11 óra között fog lezajlani, amely után az intézetünk bemutatása, érdekes elektronikai szerelés, játékok következnek. Az ünnepélyes eredményhirdetés és 15 órakor lesz az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar (Székesfehérvár Budai út 45.) K épület 22. termében. A legjobbak értékes díjakat kapnak a verseny támogatóitól.
Október 26-án a verseny idejében informatika tanári ankétot is szervezünk, melynek mottója az informatika tanítás új módszerei.
Részletes információ a honlapon elérhető:
http://infoverseny.amk.uni-obuda.hu/

 

informatika verseny 2015Az Alba Regia Informatika Verseny
2015. évi versenyszabályzata 

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara az informatikai kultúra fejlesztése céljából, és a tehetséges tanulók támogatására érettségi előkészítő informatika versenyt hirdet középiskolás tanulók számára. A versenyre jelentkezni a http://infoverseny.amk.uni-obuda.hu/ honlapon történő regisztrációval lehet, ugyanitt részletes információhoz is juthatnak az érdeklődők.

A verseny szervezői
Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar oktatói, hallgatói
Versenybizottság

 • Dávid András
 • Dr. Hajnal Éva
 • Dr. Horváth Árpád
 • Léki Bence
 • Nagy András
 • Vonnák Péter

Versenykategória
Közismereti informatika
Versenyzők köre
Bármely 4, 6 vagy 8 osztályos középiskola legfeljebb 12. évfolyamos tanulója illetve az öt évfolyamos középiskolai osztályok legfeljebb 13. évfolyamos tanulója.
Követelmények

 • Képek, ábrák számítógépes előállítása, transzformálása
 • Táblázatkezelési ismeretek
 • Prezentáció
 • Internet használat, honlap-készítési ismeretek
 • Adatbázis-kezelési ismeretek
 • Algoritmus leírás, elemzés

Jelentkezés
A versenyzőknek a verseny honlapján (http://infoverseny.amk.uni-obuda.hu) a verseny megkezdése előtt regisztrálniuk kell. Csak a regisztrált versenyzők tudnak megoldásokat beadni. A regisztrációkor néhány személyi adatot is megkérdezünk, ezekre a versenyszabályok betartathatósága és a díjak kiosztása miatt van szükség. A beírt adatokat bizalmasan kezeljük, és a verseny nyilvántartásán kívül semmilyen más célra nem használjuk fel.

A verseny lebonyolítása
A verseny kétfordulós. Az első forduló egy internetes selejtező, amely 4 féle, az érettségi követelményeit lefedő informatikai feladatból áll, ezeket a honlapon kell beadni. A regisztrációkor a verseny honlapján elérhető egy mintafeladatsor, amely tájékoztat a feladatok nehézségéről.
A selejtezőben legjobb eredményt elért versenyzők vehetnek részt a döntőben, amelyet az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán rendezünk meg. A döntő hasonló informatikai feladatokat tartalmaz, mint a selejtező, ezeket az egyetem számítógépei segítségével (8000 Székesfehérvár, Budai út 45.) oldják meg a versenyzők. A döntőben sem az Internet használata, sem további segédeszköz nem engedélyezett.
A résztvevők a verseny honlapján a feladatok javítása után megtekinthetik a saját eredményeiket. A döntőt követően a zsűri eredményt hirdet, emellett a honlapon közzétesszük a döntő eredményeit.

A felhasználható szoftver
Az emelt szintű informatika érettségi szoftverlistájában is megtalálható programok közül a regisztrációkor kell választani. A feladatok megoldásához szükséges forrásállományok bmp, jpg, gif formátumú képek vagy utf-8, vagy ISO 8859-2 kódolású szöveges állományok lehetnek.

Dolgozat beadás szabályai
A selejtező, és a döntő a verseny honlapján megjelenő feladatok megoldása után az elkészített fájlok internetes beadásával történik. A dolgozatot a verseny meghirdetett időtartama alatt lehet elkészíteni, a feladatokat többször is be lehet adni, de mindig az utolsó sikeresen feltöltött file érvényes.
A különböző versenyzők által beadott file-ok egyezését megvizsgáljuk, és az egyező dolgozatot beküldőket kizárjuk a versenyből.

Nevezési határidő
2015. szeptember 10 – október 10.
Első forduló feladatainak sorrendje, és a megoldáshoz rendelkezésre álló idő:
2015. október 1–10.   

 • Honlapkészítés,
 • Táblázatkezelés
 • Adatbázis-kezelés
 • Algoritmusok, programozás alapjai

Döntő és eredményhirdetés: 2015. október 21. 900-1500 óráig,
ugyanaznapdélután lesz az eredményhirdetés. A verseny után az eredményhirdetésig érdekes programot szervezünk a versenyzők számára.

Nevezési díj
Nevezési díj nincs. A versenyben való részvétel költségei, beleértve az utazási költséget is, a versenyzőt terhelik. A versenyzők számára a verseny napján ebédet biztosítunk.

Zsűri
Az Óbudai Egyetem oktatóiból és hallgatóiból álló 5 fős zsűri.

Díjak
A verseny első három helyezettje között értékes díjakat osztunk ki a támogatók felajánlásai szerint.